pondělí 7. září 2015

Sýrie a Irák - co bude dál?

Zde je pěkné vysvětlení důvodů, proč mezi sebou bojují Šíité (=dnešní vláda v iráku) a Sunnité (=ISIS a další povstalecké skupiny).

Je dobré se také podívat na religiozní (Shia/Sunni/...) mapu Iráku a pak na aktuální mapu oblastí pod kontrolou ISIS, která s tou religiozní pěkně koresponduje.

Ohledně budoucího vývoje se stačí podívat na stav v jiných muslimských zemích: stabilita je tam, kde vládne monarcha, diktátor nebo armáda. Ani jedno už v Iráku nelze. Osobně tipuji, že rozdělení na šíitský východ a sunitský západ už tak zůstane, ale ještě dlouho se bude bojovat o hranice toho rozdělení.

Jak to dopadne v Sýrii VELMI záleží na mocnostech - tam to není "Asad vs. rebelové", ale "UK+Francie+USA+Izrael+Turecko+Saudská Arábie vs. Asad+Rusko+Irán". Více viz další studijní materiály:

Snaha UK+Francie+USA+Turecka+Izraele+...? odstranit Assada je těžko pochopitelná. Jak píše rodilý Syřan, Assad byl v poslední době jediný vůdce muslimské země, který chtěl implementovat západní hodnoty. Když se o to pokusil, lid (trochu) povstal, čehož využili všichni nepřátelé a na Sýrii se vrhli. Staří armádní vlci, které Assad předtím odstavil od moci, se museli vrátit - a to, co všichni vyčítají Assadovi, je výsledek jejich práce.
 
Ale proč se na Sýrii naši "spojenci" vrhli? Google na toto moc odpovědí nedává.
Našel jsem jen jedinou relevantní stránku, kde jsou tyto docela reálné důvody (řadím dle sebe):
  • Sýrie je spojenec Ruska
  • 5) Syrie má masivní zásoby ropy a plynu
  • 6) Syrie nemá ráda Sionismus a Israel
  • 2) Syrie nemá žádný dluh u IMF
  • 7) Syrie byla jeden z posledních sekulárních muslimských států na blízkém východě.

Žádné komentáře: